Springsteen Special in Ulft


Deze zaterdag gaat met zijn 12,9 celcius de geschiedenisboeken in als de koudste 16 september ooit gemeten in de Bilt. Voor de Cultuurfabriek in Ulft zal deze dag echter herinnerd worden als die gezellige, lange, verrassende dag en natuurlijk veel, véél Bruce Springsteen muziek en liefhebbers in hun poppodium. Aanleiding was de ‘Bruce Springsteen Special’ die op de agenda stond in de omgebouwde ijzergieterij op het industrieterrein DRU in Ulft. Na de warming-up in de vorm van de documentairefilm ‘Springsteen & I’ in de bioscoopzaal, verhuisde het publiek naar de concertzaal voor het optreden van de Bruce Springsteen tribute The Boss Brothers. Er was een belofte gemaakt dat het publiek deze avond mede de setlist zou mogen bepalen. En belofte maakt schuld!


Om 22:00 werd al meteen met een verrassing geopend. Met ‘Tenth Avenue Freeze-out’ zette de band meteen de toon dat dit een avond zou worden voor de Bruce Springsteen –fans. Na ‘Spirit in the Night’ werd het piano-intro ingezet van ‘Prove it All Night’ in de, door fans als holy grail bestempelde, ‘78 uitvoering. Tijdens dit intro werd tijd vrijgemaakt om de vele verzoekje uit het publiek te halen. Alsof ze gratis weggegeven werden kwam het publiek naar voren om hun favoriete Springsteen-nummer aan te vragen. Hierin zaten natuurlijk vele cliché verzoekjes, zoals ‘The River’, ‘Thunder Road’ en ‘Hungry Heart’. Sommige kwamen met meer obscure signs zoals bijvoorbeeld ‘41 Shots’ en ‘High Hopes’. Een bezoeker riep uitdagend: “Als jullie ‘Jungleland’ kunnen spelen, heb je mij overtuigd dat jullie dé Bruce Springsteen-tribute zijn!”.Tijdens ‘Out in the Street’ werd door het publiek uit volle borst meegezongen. Bij het eerste couplet van ‘Hungry Heart’ viel de microfoon uit, maar dit werd door het enthousiaste publiek overgenomen. De band en de Achterhoekers waren los. Als eerder vermeld was Cultuurfabriek voorheen een ijzergieterij, waar in de beginjaren ook kanonskogels gemaakt werden. Door de economische situatie moest deze gieterij haar deuren sluiten in de jaren ’70. Heel toepasselijk werd dit verteld bij het nummer ‘Youngstown’, waar Marco de gitaarsolo tot in grootste Nils Lofgren perfectie uitvoerde.

Tijd om dan maar eens de grote uitdaging aan te gaan! Die meneer met dat Bruce Springsteen-shirt wilde toch ‘Jungleland’ horen? Dan krijgt u die te horen! Roy, de geboren en getogen Achterhoeker onder The Boss Brothers, zette meteen het piano-intro in en “The Rangers had a homecoming in Ulft late last night!”. Bijzonder moment was dat de geest van Clarence Clemons uit de saxofoon van Henk werd geblazen. Er klonk een groot applaus in de zaal. Een kippenvelmoment!


‘Jolé Blon’ was ook een verzoekje. Dit nummer was sinds 3 oktober 2014 niet meer gespeeld. Met ‘Sister’ Yvonne in de rol van Garry U.S. Bonds werd dit één van de hoogtepunten deze avond. Ondanks dat dit een relatief onbekend nummer is –ook voor de meeste Springsteen-fans- werd dit nummer uit volle borst door iedereen meegezongen. Wist u trouwens dat ‘Jolé Blon’ van origine een traditionele cajunwals is uit 1929? Springsteen herschreef tijdens The River-sessies de tekst en muziek. Hij nam dit later op samen met Garry U.S. Bonds voor zijn album ‘Dedication’. Als Springsteen-nummer is het echter nooit officieel uitgebracht.


Na vele hits en klassiekers kwam er langzaam een einde aan de onvergetelijke Bruce Springsteen Special. Met nog één verzoeknummer in de vorm van ‘Jersey Girl’ werd het concert afgesloten in alle schoonheid. Na exact 3:01 uur ging het publiek uiterst tevreden naar huis. That’s the spirit!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven