Het Grote U2 Muziekfeest in SpringSteenwijk


Al sinds 2005 organiseert Harrie Meiringh grote muziekevenementen door het hele land. Eén van die evenementen is het jaarlijks terugkerend Grote U2 Muziekfeest. Gastheer voor dit evenement is traditioneel de Nederlandse top U2 tribute ‘U2two’. Deze band wordt beschreven als een van de beste U2 tributes ter wereld en onderscheidt zich met name door zanger Sam Kramer. Sam heeft namelijk als geen ander de niet van echt te onderscheiden vocalen van Bono. Op zaterdag 19 oktober was Theater De Meenthe in Steenwijk de thuisbasis van het Grote U2 Muziekfeest. Met een capaciteit van 2000 mensen en een prachtig podium biedt deze locatie alles dat nodig is om er een geslaagd evenement van te maken. Om de het feest een avondvullend programma te geven, kwam de organisatie op het idee om een voorprogramma in te plannen. Na een overleg met de gastheer werd besloten om te kiezen voor Bruce Springsteen, wat natuurlijk een uitstekende combinatie is.

In eerste instantie werd het plan geopperd om een akoestisch optreden te brengen, maar na overleg werd toch besloten om een complete E Street band, dus The Boss Brothers, weg te zetten. Door afwezigheid van bassist Alex was het aan Arco van Dam de uitdaging hem te vervangen. Een uitdaging, omdat er door het drukke programma van The Boss Brothers geen tijd meer was om een bandrepetitie in te plannen. Aangezien het maar een optreden van een uur was, werd de uitdaging (niet repeteren) door de band en ervaren Arco wel als realistisch ingeschat. Echter werd de uitdaging nog groter, omdat daags voor het optreden ook drummer Mark noodgedwongen was zich af te melden. Om dit gat te dichten werd drummer Ron Deckers gevraagd. Ron was een oude bekende van saxofonist Ad, die het vertrouwen uitsprak over deze professionele drummer. Conclusie: goede organisatie, professioneel evenement, stampvolle zaal…..en de hele basis van de band was vervangen zonder dat zij zich met een bandrepetitie konden voorbereiden. Spannend!!Om exact 20:00 uur startte de band met ‘Badlands’ om vervolgens naadloos door te gaan met ‘Born in the USA’. Het publiek dat voor grotendeels uit U2 fans bestond ging helemaal los op deze dynamische opening. Voor ‘I’m on Fire’ werd in het introverhaal het publiek meegenomen terug in de tijd naar de jaren ’80. De jaren waarin U2 en Bruce Springsteen hoogtijdagen vierden. In die jaren scoorde ook Springsteen met het daaropvolgende ‘Hungry Heart’ zijn eerste top 10-hit in Nederland. Na het rustigere blokje ‘Streets of Philladelphia’ – ‘Brilliant Disguise’ en ‘The River’, werd de feeststemming opgevoerd met ‘Pay Me My Money Down’. ‘Because The Night’ welke ook al eens gecoverd werd door U2 had wederom een hoog meezinggehalte. Na ‘Born to Run’ werd het laatste nummer aangekondigd. Vanwege de relatief korte speeltijd werd de hit ‘Glory Days’ (die oorspronkelijk op de setlist stond) overgeslagen. De afsluiting van het meer dan geslaagde optreden was ‘Dancing in the Dark’. Het publiek was goed opgewarmd voor het Grote U2 Muziekfeest en gezien de reacties van de organisatie en het publiek is een groot Springsteen Muziekfeest zeker een optie voor de komende jaren.

We bedanken Harrie Meiringh en de rest van de organisatie, Sam Kramer van U2two, het fantastische publiek, maar vooral de invalmuzikanten Arco en Ron. Mede dankzij hen was dit optreden meer dan geslaagd!
33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven